szechenyi
  • +36 1 413 3710
  • kmaszc@kmaszc.hu
  • Budapest, Andrássy út 63-65. I Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362

🍫🍰 Úgy hallottuk, ma van a csokitorták napja! 🍰🍫

Tudjátok, mikor és hol készült a világtörténelem első ünnepi tortája? Állítólag i.e. 324-ben, azon a hírhedt szúzai mennyegzőn, ahol a birodalomépítő Nagy Sándor a makedón méltóságokat és katonái színe-javát összeházasíttatta a perzsa honleányokkal és özvegyekkel. Egyes feljegyzések szerint ezer pár, valamint az összegyűlt vendégsereg kóstolhatta meg először az ínycsiklandó finomságot: a méz🍯 és magvak🥜 felhasználásával összeállított, rózsaszirmokkal🌹 megszórt, kevert gabonából készült tortát🎂.

A csokoládétorta ötlete később minden bizonnyal Gombóc Artúr fejéből pattant ki – persze ennek az információnak a megerősítéséhez nem találtunk hiteles forrást. Mindenesetre arra gondoltunk, hogy a csokoládétorta napján hozunk nektek néhány fotót a Pesti Barnabás iskolánk pék-cukrász tanműhelyéből, ahol tanulóink – oktatóik közreműködésével – fenséges csokitortákat készítenek.😋
... See MoreSee Less

View on Facebook

Húsipari szakmai szótár

BELSŐ SZERVEK

estomach I gyomor
heart I szív
liver I máj
tongue I nyelv
lungs I tüdő
kidney I vese
spleen I lép
fat I zsír
brain I agy


HÚSIPARBAN HASZNÁLATOS KIFEJEZÉSEK

butcher I hentes
butcher shop I hentesbolt
food safety I élelmiszerbiztonság
tools I felszerelések
equipments I eszközök
first aid I elsősegély
deboning I csontozás
breeding system I állattenyésztés
calculation I szakmai számítás
sausage makeing I kolbászgyártás
slaughtering I vágás
meat industry I húsipar
sell meat I húst eladni
production I gyártás
meat products I húsipari termékek
food hygiene I élelmiszerhigiénia
animal welfare I állatjólét
costumer I vásárló
quality I minőség
carcass I féltest
half carcass with skin I bőrös féltest


SERTÉSVÁGÁS

Preparation for slaughtering I vágásra való előkészítés
black end I szennyes övezet
stunnig I kábítás
sticking I szúrás
bleeding I véreztetés
scandling I forrázás
de-hairing I kopasztás
singeing / burn I perzselés
cleaning I tisztítás
white end I tiszta övezet
opening I bontás
splitting I hasítás
veterinary/VET control I állatorvosi ellenőrzés
weight I mérés
SEUROP control I SEUROP minősítés
clean the carcasses I féltestek tisztítása
chilling I hűtés


HÚSFAJTÁK

pork meat I sertés hús
beef meat I marha hús
pig I sertés
cattle/cow I marha


SERTÉS HÚSRÉSZEK

head I fej
neck I tarja
ribs I oldalas
belly I dagadó
shoulder I lapocka
jowl I toka
shank I csülök
tenderloin I szűzpecsenye
leg/ham I comb
feet I lábak
loin I karaj


FEJ RÉSZEI

ears I fülek
mask I maszk
jowl I toka
eyes I szemek
mouth I száj
teeth I fogak
tongue I nyelv
brain I agy
hair I szőr
skin I bőr
nose I orr


FELSZERELÉSEK

white boots I fehér csizma
white clothes I fehér ruha
plastic apron I műanyag kötény
steel apron I lánckötény
hairnet I hajháló
plastic gloves I műanyag kesztyű
cotton gloves I pamutkesztyű
steel gloves I lánckesztyű
helmet I sisak
deboning knife I csontozó kés
sticking knife I szúró kés
trimming knife I trimmelő kés
clicker I csattogó
saw I fűrész
rib puller I bordakiszedő


SERTÉSCSONTOK

bone I csont
joint I izület
cartilage I porc
tail bone I farok csont
back bones I gerinc csontok
neck bone I tarja csont
knee cap I dió csont
leg bone I combcsont
rib cartilages I lengőbordák
breast bone I szegycsont
shoulder blade I platni csont