szechenyi
  • +36 1 413 3710
  • kmaszc@kmaszc.hu
  • Budapest, Andrássy út 63-65. I Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362

Éppen zajlik a 🌍 Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó / Sustainability Expo and Summit 🌍 a Hungexpo kiállítóközpontban. A rendezvényt december 5-ig van lehetőség megtekinteni. Regisztráció: regisztracio.planetbudapest.hu/
Az esemény több programelemből áll, melyek – a Világtalálkozó kivételével – a nagyközönség számára is ingyenesen látogathatók.

A Világtalálkozó során vezető politikai döntéshozók👨‍⚖️, nemzetközi szervezetek tisztségviselői, a tudományos élet képviselői👩‍🔬, finanszírozási intézmények vezetői👩‍💼 és konkrét megoldásokat felvonultató vállalatok képviselői💼 szólalnak fel különböző témákban.

A vezetői találkozóval párhuzamosan 185 kiállító mutatkozik be a rendezvényen - megmutatva, hogy milyen előrelepések történtek a régióban például az agrárium, a hulladékgazdálkodás vagy az okosvárosok, az energia, és a közlekedés területén. A programelem célja bemutatni, hogy milyen konkrét megoldásokat💡 lehet alkalmazni ezeken a területeken egy zöldebb jövő♻️ érdekében. A kiállítók nagyrészt hazai vállalkozások, startupok, de a V4 országaiból is érkeznek résztvevők, akik számára a kiállítás kiváló kapcsolatépítési lehetőséget is nyújt.

A kiállításon belül külön 👨‍💻ifjúsági programok is megvalósulnak: az előzetesen, pályázati úton kiválasztott iskolai osztályok egy 75 perces fenntarthatósági élménytúrán vehetnek részt.

A Your Planet közönségprogram-sorozat sok ingyenes 👨‍👩‍👧‍👦családi programot és 📢 interaktív fenntarthatósági kiállítást is kínál a látogatók számára. 11 helyszínen tekinthet meg a nagyközönség egy izgalmas, interaktív fenntarthatósági kiállítást, valamint 🍽 food court és környezetbarát piac is várja az érdeklődőket. A helyszínre (Hungexpo, G pavilon) 🚎 elektromos buszjáratokkal is ki lehetett jutni, a zöld közlekedés jegyében.

👨🏻Áder János nyitóbeszédében Márai Sándort idézte, aki Füves könyvében a feladatról és pillanatról így írt: „Vigyázz arra, hogy ne mulaszd el a pillanatot, amely csak a te pillanatod, műved kivitelének végzetszerűen kijelölt időszaka. (…) Tudományban, művészetben, irodalomban, közéletben vannak ilyen sürgető pillanatok, mikor egy igazság megérett és ki kell mondani. S ha úgy érzed, végzetesen éppen téged jelölt ki e feladatra a sors, ne késlekedj, mint a rossz színész, aki elmulasztja a jelenet végszavát. (…)” ✒️
... See MoreSee Less

View on Facebook
Hollandiai workshopon a Fáy András iskola diákjai

Hollandiai workshopon a Fáy András iskola diákjai

2021. október 30. – november 6. között az ERASDG projekt keretén belül Hollandiában, a Yuverta intézmény szervezésében valósult meg a Living Lab nevű workshop, melyen a Közép-magyarországi ASzC Fáy András Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 2 tanulója és 1 tanára, valamint a Közép-magyarországi ASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 1 tanára vett részt.

A Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum partnerként részt vesz az ERASDG (Education Requires Application of SDGs) ERASMUS+ partnerségi program munkájában. A projekt idén januárban indult egy online tanári tréninggel, majd májusban folytatódott a dán kollégák által bemutatott Innovation Camp elnevezésű projekthéttel, amely elsősorban az európai agárszakképzésben tanuló diákoknak és oktatóknak mutat újszerű tanulásmódszertani megközelítést.

Idén ősszel a projekt az online térből a jelenléti világba költözött, és a járványügyi szabályok szigorú betartásával megszervezték a következő projekthetet, ezúttal az Utrecht közelében lévő Yuverta, Houten szakképző intézmény kampuszán. A bemutatott módszer a holland kollégák által tökéletesített Living Lab volt, amelynek lényege, hogy a régió egy komplex problémájára (The Challenge) diákcsapatok bevonásával keres lehetséges megoldásokat, válaszokat, javaslatokat.

A központ képviseletében a péceli Közép-magyarországi ASzC Fáy András Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai, Csorba Erika és Czupor Dávid utaztak Hollandiába, ahol azonnal belecsöppentek a gondosan megtervezett és szakmai alapokon létrehozott nemzetközi diákcsoportok egyikébe. Az egymást és a projekt törekvéseinek megismerését célzó játékos feladatok elvégzése után, megismerkedhettek a Living Lab konkrét feladatával. Egy, a környéken épülő idősotthon kertjét és annak külső tereit kellett megtervezniük oly módon, hogy az megkönnyítse az ott lakók mindennapi életét, ugyanakkor lehetővé tegye azt, hogy a környékbeli közösségek (pl. általános iskolák, óvodák, kreatív közösségi házak, stb.) is be tudjanak kapcsolódni az otthon életébe.

A 8 európai országból érkezett diákok hihetetlen gyorsasággal hangolódtak egymásra, és rendkívül lelkesen vetették bele magunkat a munkába, napokon át szorgalmasan dolgoztak a javaslatokon. A kulturális programokban is bővelkedő hét végén, pénteken került sor a csapatok által kidolgozott megoldások bemutatására egy-egy rövid prezentáció formájában.

A KMASZC diákjai nagyszerűen helyt álltak, Csorba Erika kiérdemelte az egyik „legtöbbet fejlődött diák” díjat, három európai társával együtt. Kísérőtanáraik, Dr. Merkei Attila György (ERASDG felkészítő oktató, Fáy András iskola) és Covic Judit (ERASDG vezető oktató, Táncsics Mihály iskola) a projekthét során tanulmányozták a diákcsoportok munkáját, módszertani ajánlásokat és jó gyakorlatokat gyűjtöttek, melynek segítségével a projektben résztvevő további 7 ország kollégáival együtt tudják fejleszteni a tananyagokat.

Az ERASDG projekt egyik erőssége, hogy a modern tanítási módszerek bemutatása mellett, életre szóló élményekhez juttattja az európai agárszakképzésben tanuló fiatalokat, akik nemcsak új dolgokat tanulhatnak és idegen nyelven kommunikálhatnak, de elkezdhetik kialakítani szakmai kapcsolatrendszereiket és hosszú távra szóló barátságokat is köthetnek.

Folytatás májusban, Spanyolországban – Gamification témával. Alig várjuk!

 

További információ a projektről: ERASDG honlap és Facebook-oldal, EUROPEA-International Facebook.