szechenyi
  • +36 1 413 3710
  • kmaszc@kmaszc.hu
  • Budapest, Andrássy út 63-65. I Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362

Éppen zajlik a 🌍 Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó / Sustainability Expo and Summit 🌍 a Hungexpo kiállítóközpontban. A rendezvényt december 5-ig van lehetőség megtekinteni. Regisztráció: regisztracio.planetbudapest.hu/
Az esemény több programelemből áll, melyek – a Világtalálkozó kivételével – a nagyközönség számára is ingyenesen látogathatók.

A Világtalálkozó során vezető politikai döntéshozók👨‍⚖️, nemzetközi szervezetek tisztségviselői, a tudományos élet képviselői👩‍🔬, finanszírozási intézmények vezetői👩‍💼 és konkrét megoldásokat felvonultató vállalatok képviselői💼 szólalnak fel különböző témákban.

A vezetői találkozóval párhuzamosan 185 kiállító mutatkozik be a rendezvényen - megmutatva, hogy milyen előrelepések történtek a régióban például az agrárium, a hulladékgazdálkodás vagy az okosvárosok, az energia, és a közlekedés területén. A programelem célja bemutatni, hogy milyen konkrét megoldásokat💡 lehet alkalmazni ezeken a területeken egy zöldebb jövő♻️ érdekében. A kiállítók nagyrészt hazai vállalkozások, startupok, de a V4 országaiból is érkeznek résztvevők, akik számára a kiállítás kiváló kapcsolatépítési lehetőséget is nyújt.

A kiállításon belül külön 👨‍💻ifjúsági programok is megvalósulnak: az előzetesen, pályázati úton kiválasztott iskolai osztályok egy 75 perces fenntarthatósági élménytúrán vehetnek részt.

A Your Planet közönségprogram-sorozat sok ingyenes 👨‍👩‍👧‍👦családi programot és 📢 interaktív fenntarthatósági kiállítást is kínál a látogatók számára. 11 helyszínen tekinthet meg a nagyközönség egy izgalmas, interaktív fenntarthatósági kiállítást, valamint 🍽 food court és környezetbarát piac is várja az érdeklődőket. A helyszínre (Hungexpo, G pavilon) 🚎 elektromos buszjáratokkal is ki lehetett jutni, a zöld közlekedés jegyében.

👨🏻Áder János nyitóbeszédében Márai Sándort idézte, aki Füves könyvében a feladatról és pillanatról így írt: „Vigyázz arra, hogy ne mulaszd el a pillanatot, amely csak a te pillanatod, műved kivitelének végzetszerűen kijelölt időszaka. (…) Tudományban, művészetben, irodalomban, közéletben vannak ilyen sürgető pillanatok, mikor egy igazság megérett és ki kell mondani. S ha úgy érzed, végzetesen éppen téged jelölt ki e feladatra a sors, ne késlekedj, mint a rossz színész, aki elmulasztja a jelenet végszavát. (…)” ✒️
... See MoreSee Less

View on Facebook
Spanyolországi partnertalálkozón a Magyar Gyula iskola oktatói

Spanyolországi partnertalálkozón a Magyar Gyula iskola oktatói

Október 13-14. között a Közép-magyarországi ASzC Magyar Gyula Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola két oktatója, Ekert Sára és Hasznosi Zsuzsanna részt vett a FLIpped CREative Awareness Teaching” (2019-1-IT02-KA201-063149) elnevezésű Erasmus+ projekt keretein belül megrendezésre kerülő partnertalálkozón Spanyolországban, Ordiziában. Sajnos a Covid járvány miatt eddig csak online meetingeken tudták tartani a kapcsolatot a projektben résztvevők, így nagy örömként élték meg a személyes találkozót.

„Az első nap egy egész napos meetingen vettünk részt, ahol megbeszéltük az eddigi feladatok eredményeit. Minden partner előadást tartott arról, hogyan végezte el a rá kiszabott munkát, és hogyan képzeli a további feladatok teljesítését. A projektben eddig minden iskola 10 tanára vett részt egy továbbképzésen, ahol megismerhettük és a gyakorlatban kipróbálhattuk egymás tanítási módszereit” – szól Ekert Sára és Hasznosi Zsuzsanna beszámolója a kétnapos program kapcsán.

A további feladatok közé tartozik egy egyénileg választott módszer szerinti tanóra megtartása, ehhez óraterv készítése, és a tapasztalatok dokumentálása is. A találkozó során a résztvevők egyeztették a határidőket, egységes formába öntötték az óratervet, hogy az a későbbiek során minden iskola számára könnyen kezelhető legyen. A projektben résztvevők bíznak benne, hogy a hátralévő találkozókat is személyesen tudják majd megtartani. A jelenlévők közös vacsorán vettek részt San Sebastianban, ahol a spanyol vendéglátók kiváló házigazdának bizonyultak.

Október 14-én a csoport ismét az ordiziai Goierri iskolában találkozott, ahol a spanyol kollégák tartottak előadást: bemutatták, hogy milyen a spanyol oktatási, illetve szakképzési rendszer, mik a diákok lehetőségei az általános iskolai képzéseket követően.

A bemutató után a program színteréül szolgáló iskolát és a hozzá tartozó tanműhelyeket vehették szemügyre. „Csodálattal néztük a magas színvonalú felszereltségüket, például VR szemüveggel ellátott rendszerben tanulnak hegeszteni a diákok, melyek eredményeit a számítógép kielemzi, rámutat a hibákra és kiértékeli őket. Ezzel kapcsolatosan bemutatták az előző év illetve az idén futó projektek munkáit is” – mesélte a Közép-magyarországi ASzC Magyar Gyula Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola két résztvevő oktatója.

Az iskolán kívüli gyakorlati hely 51 %-ban az önkormányzat, 49%-ban pedig az iskola tulajdona. Rengeteg nagyhírű céggel állnak kapcsolatban. A diákoknak itt lehetősége van gyakorolni, továbbá extra munkát is vállalhatnak napi 4 órában, amiért fizetés is jár.

„Nagyon jól felépített a szakmai képzésük. Főleg a szakmára koncentrálnak, nagyon jó felszereléseik vannak, amit főleg azoktól a cégektől kapnak, akikkel a diákok dolgoznak. Nagyon előmozdító volt megismerni egy másik ország oktatási rendszerét” – összegezte mondandóját Ekert Sára és Hasznosi Zsuzsanna.