szechenyi
  • +36 1 413 3710
  • kmaszc@kmaszc.hu
  • Budapest, Andrássy út 63-65. I Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362

Gróf Bercsényi Miklós - Bercsényi Miklós Élelmiszeripari-Környezetvédelmi Technikumunk névadója - 1665. szeptember 24-én született Bécsben. Kuruc főgenerális, II. Rákóczi Ferenc közeli harcostársa és a Rákóczi-szabadságharc egyik irányítója volt. A nagyszombati egyetemen tanult, majd Esterházy Pál nádor oldalán kezdte katonai pályáját, 1685-ben Vágsellye kapitánya lett, 1686-ban Buda ostrománál ezredesi rangot kapott, majd Szeged várának főkapitányává nevezték ki. I. Lipót magyar király és német-római császár több kitüntetésben részesítette és később apjával együtt grófságot is nyert, sőt, aranysarkantyús vitézzé is ütötték. Az 1690-es években szembefordult a császár abszolutizmusával és elnyomó politikájával. Rákóczival együtt fogtak neki, hogy francia segítséggel megdöntsék a Habsburgok magyarországi uralmát. 1703-ban Bercsényi lengyel csapatok, valamint Moldvából toborzott zsoldosok élén jött Rákóczi segítségére és kezdettől fogva a szabadságharc második embere volt. Politikai nézetei egyébként sokban különböztek Rákócziétól, szűkebb térre igyekezett szorítani a protestáns köznemesség befolyását az államigazgatásban, s katonapolitikai, diplomáciai vitákba is keveredett vele. Mindvégig kitartott azonban a konföderációra tett esküje mellett. Nyolc éven át szinte állandóan hadban forgott és hadat vezetett, emellett a diplomáciában is a fejedelem egyik legbizalmasabb tanácsadója volt.
Forrás: Wikipédia
... See MoreSee Less

View on Facebook
Április 6. – A sör napja

Április 6. – A sör napja

Tudtátok, hogy a sörfogyasztás és a sörgyártás folyamata több mint ezer éves múltra tekint vissza? Kezdetleges sörfajták megjelentek már az ókori Egyiptomban és Babilóniában is, bár az akkori italból még hiányzott egy fontos alapanyag, a komló. Ennek ellenére elmondható, hogy a sörgyártás szinte egyidős a civilizációval. A sör malátából és pótanyagokból vízzel cefrézett, általában komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, széndioxidban dús, jellemzően alkoholtartalmú ital. Minden bizonnyal a világ egyik legnagyobb sörünnepe a bajor Oktoberfest, de április 6-a szintén egy fontos dátum a naptárban a sörkedvelőknek elsősorban Amerikában, de mivel Bercsényi iskolánkban is hagyománya van a sörgyártásnak, ezért úgy döntöttünk, mi is készülünk nektek némi érdekességgel a sör napján. Bercsényi Miklós iskolánk Erjedés- és üditőital-ipari képzésünk sörfőzésben jeleskedő tanulójával, Gyenge Dominikkal beszélgettünk a sörös témakör vonatkozásában.

Mesélj, mi indított el ezen a pályán?

A családi hagyományok. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy van két nagybátyám, akik sörfőzéssel foglalkoznak, így egészen különleges helyzetben vagyok. Egyikük az a Gyenge Zsolt, aki már több mint 25 éve van jelen saját sörfőzdéjével a piacon, és mondhatjuk, hogy a hazai kisüzemi sörfőzés egyik megkerülhetetlen alakjává vált. Azt hiszem tíz éves lehettem, amikor először jártam a sörfőzdéjében, ami meghatározó és egyedülálló élmény volt. A másik nagybátyám 2013 óta vesz részt sörfőzős kalandokban, és nagyon szép eredményeket ért már el söreivel. Legelőször édesapám lakásában kísérleteztem sörfőzéssel – egy 50 literes fazékkal és erjesztővödrökkel. Ez úgy 2018 táján, 16 éves koromban lehetett. Saját söreimmel később sikereket is elértem: egy American Barleywine-t és egy Belgian Ale típusú sört főztem a XIII. KSE Nemzetközi Sörversenyre, ahonnan az imént említett söreimmel két bronz diplomát sikerült elhoznom. A Barleywine különlegessége az volt, hogy csak az első és legtöményebb szűrletet, az úgynevezett színlét használtam fel.

Mit szeretsz a sörfőzésben leginkább?

Igazság szerint a tényleges főzés, a főzőházi folyamatok azok, amik számomra páratlanok. Minden sörfőzési lépés közül szerintem ez a legkézzelfoghatóbb és legizgalmasabb. A Dreher Sörgyárak Zrt.-nél, ahol dolgozom, ott vagyok többek között a sör születésénél, de magát a sör fűszerezését, a komlózást is én végzem. Ha otthon főz az ember, az már önmagában hatalmas élmény, de ha elkészült az ital, akkor annak első hörpintéseit is büszkeséggel kortyolhatjuk.

Hogy képzeled a jövődet?

A Drehertől tavaly nagyszerű lehetőséget kaptam, így most náluk dolgozhatok. Egyelőre ebben gondolkodom, itt is képzelem el a jövőt, de idővel persze egy saját vállalkozás indítása is megfontolandó lehet számomra.

Mi a kedvenc sörtípusod?

A hoplager típust kedvelem leginkább – de jobban szeretem főzni a sört, mint inni, az az igazság.

Mi a véleményed a kézműves sörfőzdék felvirágzásáról hazánkban?

Ha szabad, akkor én a kisüzemi elnevezést használnám, mivel ténylegesen kézművesnek mondható főzde már egyre kevesebb van hazánkban is. A kicsik piaca nagyjából 2-3%-ra tehető jelenleg, de azt gondolom, ez szép lassan, idővel növekedni fog. Pár éve a nagyok is felismerték, hogy a különlegesebb sörökben is van potenciál, így elmondható, hogy a fogyasztók egész jó helyzetben vannak. A sörgyárakról az átlag fogyasztó gyakran azt gondolja, hogy nem tudnak jó sört készíteni, de ez téves gondolat. Ők a saját piaci szegmensük elvárásaira építenek, ami inkább megfizethetőséget jelent, ám azt nem jelenti, hogy ne tudnának jó söröket gyártani.

Hogyan győznél meg fiatalokat, miért érdemes a sörfőzésbe belevágni?

Ha adott egy olyan családi háttér, mint az enyém, akkor az eleve ’’kijelöli’’ az ember útját, de ha otthon nincs is szó ilyesmiről, szerintem az sem lehet akadály. Azt mondanám, hogy azért érdemes elkezdeni a sörfőzést, mert az ember kiélheti kreativitását és a keze között születhet meg egy nagyon népszerű ital. Az élvezetes munkafolyamatokon túl az is fontos, hogy aki ezzel foglalkozik, jól fizető állást kaphat egy inspirásló és baráti környezetben. Egyszóval itt minden együtt áll a sikerhez!