szechenyi
  • +36 1 413 3710
  • kmaszc@kmaszc.hu
  • Budapest, Andrássy út 63-65. I Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362

🇪🇺EU PERCEK🇪🇺

❗Húsz év után ismét nő vezeti az Európai Parlamentet❗

Az 🇮🇹olasz🇮🇹 származású David Sassoli, a testület előző elnöke 2022.01.11-én hunyt el súlyos betegség következtében. Halála véletlenül egybeesett a testület eleve tervezett tisztújításával, hiszen az 🇪🇺Európai Parlament🇪🇺 minden választott tisztségét 2,5 évente újítják meg.

Az új elnöknek a 🇲🇹máltai🇲🇹 származású Roberta Metsola-t választották meg.

Néhány tudnivaló az új elnökről:
🇪🇺1979-ben született Máltán🇲🇹
🇪🇺Végzettségét tekintve jogász👩‍⚖️👩‍🎓, ezen belül európai jogra és politikára szakosodott.
🇪🇺2012 és 2013 között Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének jogi tanácsadója is volt.
🇪🇺Metsola 2013 óta EP képviselő.
🇪🇺2020 novembere óta töltötte be az EP első alelnöki posztját.
🇪🇺3 jelölt közül Metsola szerezte meg az abszolút többséget, így ő lett a legfiatalabb megválasztott elnök az EP történetében.
🇪🇺Metsola az EP harmadik női elnöke Simone Veil (1979-1982) és Nicole Fontaine (1999-2002) után.
🇪🇺A 2024-es EP választásokig, azaz két és fél évig fogja betölteni a Parlament elnöki tisztségét.

A 14 új alelnököt 3 fordulóban választották meg:
🇦🇹Othmar Karas – Ausztria
🇮🇹Pina Picierno – Olaszország
🇵🇹Pedro Silva Pereira – Portugália
🇵🇱Ewa Kopacz – Lengyelország
🇬🇷Eva Kaili – Görögország
🇦🇹Evelyn Regner – Ausztria
🇩🇪Rainer Wieland – Németország
🇩🇪Katarina Barley – Németország
🇨🇿Dita Charanzová – Csehország
🇸🇰Michal Šimečka – Szlovákia
🇩🇪Nicola Beer – Németország
🇱🇻Roberts Zīle – Lettország
🇬🇷Dimitrios Papadimoulis – Görögország
🇫🇮Heidi Hautala – Finnország

További információk az EP szerveiről és az elnökségről:
⬇⬇⬇
www.europarl.europa.eu/about-parliament/hu/organisation-and-rules/organisation/political-bodies
... See MoreSee Less

View on Facebook
Megújul a piliscsabai iskolánk sportcsarnoka

Megújul a piliscsabai iskolánk sportcsarnoka

A KEHOP-5.2.2-16-2016-00051 számú projekt keretében újul meg a piliscsabai iskolánk, a Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 2002-ben átadott sportcsarnoka.

2021.01.29-én az iskola igazgatónője, Börzsönyi Tünde Márta átadta a közbeszerzésen nyertes kivitelezőnek, az M és M Építőipari Szolgáltató Kft.-nek az érintett területet, melynek köszönhetően hamarosan elkezdődnek a munkafolyamatok. A régóta várt felújításra két forrás biztosítja a rendelkezésre álló, összesen 414.477.806 Ft-os támogatási összeget.

A két forrás:
– KEHOP-5.2.2-16-2016-00051 azonosítószámú projekt forrásaiból
– hazai költségvetés KEHOP támogatási előirányzatok, XIX. Uniós fejlesztések fejezetének forrásaiból

A projekt keretében az épületenergetikai fejlesztés mellett statikai megerősítés is megvalósul, ennek köszönhetően az iskola diákjai várhatóan egy éven belül újra birtokba vehetik majd a városi szinten is egyedülálló sportcsarnokot. A kivitelezési munkákra vonatkozó közbeszerzést az M és M Építőipari Szolgáltató Kft. nyerte meg, akik a városban és a környéken is több felújítást végeztek az elmúlt években. A kivitelező cég nagy tapasztalattal rendelkezik Európai Uniós forrásból megvalósuló projektek megvalósításában is.

„Minél előbb, minél jobb minőségben szeretnénk megvalósítani a projektet” – mondta a kivitelező cég ügyvezetője, Müller Márton Antal, akinek cége 1992 óta foglalkozik felújításokkal, beruházásokkal. Földesi Gyula, a Centrum kancellárja is izgatottan várja a kivitelezés befejezését, valamint szeretné, ha a diákok és a piliscsabai lakosság mielőbb használhatnák a felújított sportcsarnokot. “A korábbiakban egyik iskolánkban sem volt még ilyen nagy összegű és ilyen összetett projekt, így ez ránk is nagy feladatot ró az elkövetkezendő 270 napban, hiszen ennyi idő alatt fog egészen pontosan elkészülni a piliscsabai sportcsarnok.” – nyilatkozta Földesi Gyula, a Centrum kancellárja.

A projekt keretében a következő feladatok valósulnak meg: külső csapadékvíz-elvezetés, nyílászárók cseréje, sportcsarnok teljes borításának cseréje, új rétegrend kialakítása, a tetőszerkezet statikai megerősítése, teljes héjazat cseréje. A pályázat konzorciumvezetője és kedvezményezettje a BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft., akik a kezdetektől felügyelik és irányítják a feladatokat, amelyek már 2016-ban megkezdődtek.

„A diákok és az iskola tantestülete is nagyon várja már, hogy ismét birtokba vehesse a sportlétesítményt, és megfelelő körülmények között tudjuk lebonyolítani a testnevelésórákat, a felkészülést a testnevelés érettségi vizsgára, illetve sportrendezvényeinket. A 2016-ban felcsillant remény, hogy sportcsarnokunk megújulhat, most megvalósulni látszik, amit nagy örömmel látunk.” – nyilatkozta Börzsönyi Tünde Márta, a Közép-magyarországi ASzC Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója.

A képen középen Börzsönyi Tünde Márta, a Közép-magyarországi ASzC Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója látható, bal oldalán Müller Márton Antal, az M és M Építőipari Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetője, valamint jobb oldalon Oláh Bélát látjuk, aki a BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese.