szechenyi
 • +36 1 413 3710
 • kmaszc@kmaszc.hu
 • Budapest, Andrássy út 63-65. I Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362

🇪🇺 EU Percek 🇪🇺

😔 Biztos hallottátok, hogy ez EU és az Egyesült Királyság megállapodásának sajnos nem része az Erasmus+ program, de hogy ez mit is jelent számunkra, azt egy pár pontban összeszedtük a Tempus Közalapítvány cikkének segítségével:

🌎 Sem teljes jogú tagként, sem partnerként nem vesz részt az Egyesült Királyság az Erasmus+ és az Európai Szolidaritási Testület 2021-ben induló új programszakaszában.

🤞 A döntés nem érinti a programokban jelenleg zajló tevékenységeket: a 2020 után záruló projektek továbbra is részesülnek támogatásban.

✈️ Azoknak, akik 2020. december 31-ét követően utaznak az Egyesült Királyságba, számítaniuk kell rá, hogy az EU-ból való kilépést követő beutazási szabályok megváltozása miatt bizonyos esetekben vízumra lesz szükségük.

💫 Az Erasmus+ programot 2021 szeptemberétől a britek saját nemzetközi diákmobilitási programja, a Turing-program helyettesíti majd, ami több mint 100 millió font támogatással közel 35 000 brit diák külföldi kiutazását teheti lehetővé a felsőoktatási, szakképzési és köznevelési szektorokban.

😎 A Külföldi Nyelvtanulási Program 2022-es indulását egyelőre ez a döntés nem befolyásolja, hiszen a KNYP kormányzati forrásból valósul meg.

A teljes cikket itt olvashatjátok:
⬇️⬇️⬇️

tka.hu/hir/15194/nem-vesz-reszt-az-egyesult-kiralysag-az-erasmus-es-az-europai-szolidaritasi-test...
... See MoreSee Less

View on Facebook

A3/5 beszámoló

ERASMUS +

Beszámoló

 

2017. július 30-augusztus 12.

Téma: Biogazdálkodás

Helyszín: Ausztria, ADAMAH Biogazdaság, Glinzendorf

 

Készítette: Jung Lilla kísérőtanár

A külföldi szakmai gyakorlat időpontja: 2017. július 30-augusztus 19.

Utazás : július 29.

Téma: Biogazdálkodás

Fogadó gazdaság: Ausztria, ADAMAH Biogazdaság, Glinzendorf

Szállás: Obersiebenbrunn, Landwirtschaftliche Fachschule

Résztvevő diákok: Bárány István

Juhász Márk

Oravecz Viktor

Vajda Róbert

Kísérő tanár: Jung Lilla

 

Szakmai munka

Az ADAMAH Biogazdaság elsősorban zöldségkertészettel foglalkozik. Fóliasátrakban paradicsomot, uborkát, cukkinit, paprikát termesztenek, külső területeiken több fajta burgonyát, salátaféléket, zellert, több fajta répát, fehérrépát, tökféléket és más zöldségféléket állítanak elő a biogazdálkodás szabályai szerint.

A saját maguk által előállított termékeket saját közvetlen értékesítési hálózaton belül juttatják el a háztartásokba. Ezt segíti elő telephelyükön lévő hűtőházuk, csomagoló rendszerük és a saját logo-val ellátott gépjárműparkuk.

Négy tanulónk a szakközépiskolai képzés 11. évfolyamának befejeztével vettek részt ezen a nyári gyakorlaton. Korábbi gyakorlataikat Floch-pusztán, az iskola tangazdaságában töltötték, ez a terület teljesen új volt számukra.

A gazdaság életébe a betakarítási időszakban kapcsolódtunk be, így a teljes termesztési folyamatokat élőben nem tudtuk megtekinteni, de beszélgetések, szakmai bemutatások alkalmával sok részletet megtudtunk.

Voltak visszatérő munkáink ( pl. fóliasátrak végigszüretelése három naponta, paradicsom, fürtös uborka, paprika szüretelése, száras zeller betakarítása ), de volt sok olyan terület is, amire 1-2 alkalommal került sor ( burgonya, répa gépi betakarítása, osztályozás, ládázások, csomagolási, értékesítési munka megismerése, virágkertészet, …) , így elmondható, hogy szinte minden nap sikerült valami újat is tanulni a fárasztó napi rutin mellett.

A fiúk reggelente 8 órakor kezdtek, fél 1-ig tartott a délelőtti munka, utána ebédszünet, majd fél 4-kor fejezték be munkájukat. Naponta összesen 7 órát dolgoztak, néhány napon, amikor valamilyen szakmai megtekinteni-való akadt más helyszínen, akkor egy kicsit hamarabb.

Az ott töltött idő alatt az időjárás nem volt éppen kegyes, szinte végig tikkasztó hőség volt, augusztus első felében sorra dőltek meg a melegrekordok, így a veteményes földeken való munka néha nagyon megerőltető volt. Ezen enyhített, hogy minden nap akadt pár órányi tennivaló a telephely csarnokában is, ahol sokkal kellemesebb volt a hőmérséklet.

A gazdaságban töltött munka mellett akadt lehetőség más szakmai programokra is. Szálláshelyünk egy környékbeli mezőgazdasági iskola kollégiumában volt, amelynek tangazdasága a szomszédunkban volt. A barátságosan alakuló kapcsolatnak köszönhetően lehetőségünk nyílt megtekinteni ezt a gazdaságot is, megismerhettük az iskola képzéseit, gépparkját, állatállományát, kertjeit, gyümölcsöseit, termőföldjeit. Nem kis irigykedéssel vettük tudomásul, hogy az ottani diákoknak , bár létszámuk negyede a mi iskolánk diáklétszámának, sokkal több mezőgazdasági gép, műhely, nagyobb állatállomány áll rendelkezésre a tanuláshoz.

Szabadidő eltöltése

A hétköznapi munka mellett délutánonként és hétvégenként is nyílt lehetőségünk arra,, hogy tartalmas szabadidő-programokat szervezzünk magunknak. Egyaránt volt igény kulturális és kirándulós programokra is, illetve a felhőtlen kikapcsolódásra. Igyekeztünk minden időt kihasználni, erre anyagilag is volt lehetőségünk, hiszen bőven kaptunk ellátmányt, és az étkezésre szánt pénzen sokat tudtunk spórolni azáltal, hogy magunk főztünk.

Programjaink:

 • Délutáni séta Bécsben több alkalommal, Bécsi Donau-insel megtekintése, Donauturm
 • Délutáni kirándulás a schönbrunni kastélykertbe
 • három alkalommal Bécsben mozilátogatás, német nyelven néztünk filmet. Az idegennyelv gyakorlása szempontjából is igen hasznos volt.
 • Hétvégi kirándulás Hochkar hegyen, túra az Alpokban
 • Hétvégi kirándulás a Dachstein-nál, Fünffinger, Hallstadt város megtekintése
 • Üzemlátogatás a Leobeni Gösser sörgyárban
 • Külszíni vasérc-bánya megtekintése Leoben mellett, városnézés
 • Egynapos rafting túra a Salsa folyónál
 • Segway-túra a közeli kalandparkban
 • Strandfürdőzés a szomszédos falu szabadidőparkjában
 • Városnézés és múzeumlátogatás Pozsonyban, kirándulás a várban és az óvárosban
 • Esténként közös pingpongozás, csocsózás, foci